İzmir Atatürk Stadı Sahipsiz mi?
1971’de Akdeniz Oyunları için hizmete giren stat, yapımları süren Göztepe ve Alsancak statları arasında belirsizliğini koruyor. Bakımsızlığı ve depreme dayanıksız olduğu iddialarıyla sık sık gündeme getirilen tesisin akıbeti merak konusu. İzmirliler, duruma “Stat dökülüyor” diye tepki gösteriyor
SAMET ADİLAK Milliyet
Yapımı 49 yıl önce tamamlanan ve Akdeniz Oyunları’na ev sahipliği yapması için inşa edilen İzmir Atatürk Stadı, çalışmaları süren Göztepe ve Alsancak statlarının yanı sıra kaderinin belirsizliği ile dikkatleri üzerine çekiyor. Yarım asırdır Türk sporuna hizmet veren ve sayısız müsabakalara ev sahipliği yapan Atatürk Stadı, dökülen beton sıvaları ve depreme dayanıksız olduğu iddilarıyla da kafalarda soru işareti bırakıyor. Yerel seçimler öncesi birçok siyasetçinin seçim vaatleri ve projeleri arasında yer alan Atatürk Stadı’nın akibeti, bugünlerde İzmirlilerin de merak konusu olmayı sürdürüyor.
Denizli düğmeye bastı
Geçtiğimiz sezonu Spor Toto 1. Lig’de şampiyonlukla tamamlayan ve Süper Lig’e çıkmaya hak kazanan Denizlispor’un, maçlarını oynadığı Denizli Atatürk Stadı’nda yenileme çalışmalarının başlaması yeniden gözleri İzmir Atatürk Stadı’na çevirdi. Denizli’de Büyükşehir Belediyesi’nin yoğun desteğiyle başlayan yenileme çalışmalarında stadın zemini, normal zeminden 3 metre 60 santimetre aşağı indi ve kapasitesini 3 bin 500 kişi daha arttırmaya yönelik çalışmalara başladı. Göztepe ve Alsancak statlarının henüz ne zaman tamamlanacağının netleşmediği ve Karşıyaka Stadı’nın henüz temellerinin bile atılmadığı bu günlerde İzmirliler, “Atatürk Stadı üvey evlat mı?” ve “Stat yalnızlığa mı terk edildi” sorularına cevap arıyor.
‘Stat, fiziki ömrünü tamamladı’
İzmir’de yürütülen stat çalışmalarını yakından takip eden ve Atatürk Stadı hakkında da açıklamalarda bulunan İZVAK Başkanı Ali Erten, “Atatürk Stadı, İzmir’in ve Türkiye’nin spor belleğinde çok önemli yer tutan bir tesis. Ne yazık ki fiziki ömrünü tamamlamış durumda. Ciddi bir yapı güvenliği sorunu var. Büyük bir kompleks olması ve futbol stadından çok olimpiyat stadı niteliğinde olması sebebi ile kulüplerimizin zorunlu olmadıkça maç yapmayı istemedikleri bir stat” şeklinde konuştu. Günümüzde artık olimpiyat statlarında futbolun pek tercih edilmediğini de belirten Erten, “Dünyada çok az örneği kaldı. Gerek seyir zevki ve gerekse ev sahibi takımın saha avantajını kullanmasında olumsuzluklar yaratıyor” dedi.
‘Yeniden inşa edilmeli’
Güncel standartlarla yeniden inşa etmenin en mantıklı çözüm olduğunu söyleyen Başkan Erten, “Bu konudaki karar tabiiki tesisin sahibi olan Spor Bakanlığı’mıza ait. Ancak bizler de bütün bunları düşünerek 2 yıl önce yeniden inşa anlamında 55000 kapasiteli, son derece modern bir stadyum projesi hazırladık ve Spor Bakanlığımıza sunduk. Ancak, hem bütçe, hem de takımlarımızın maç yapacak stadyum ihtiyaçlarını karşılamak anlamında, şu an devam eden 3 stat inşaatı tamamlanmadan Atatürk Stadı’nı yenilemek mümkün görünmüyor. Atatürk Stadı’nı ve stadın yer aldığı geniş spor alanını en iyi şekilde değerlendirerek, müzeleri, sosyal kültürel sportif etkinlik alanları ile dünyadaki örneklerinden de daha iyi bir şekilde, İzmir’e ve tüm bölgeye değer katacak bir “Spor Yerleşkesi” olarak şehrimize kazandırmak, tüm şehir olarak en önemli hedeflerimizden biri olmalı” dedi.
10 yıldır Milli Takım İzmir’e uğramıyor
Geçmişte birçok tarihi maçı Atatürk Stadı’nda oynayan A Milli Takım, İzmir’de en son 11 Şubat 2009’da Fildişi Sahilleri’ne karşı oynadı. Atatürk Stadı çağın gerisinde kalıp İzmir’e ay yıldızlıları ağırlayacak kapasitede yeni bir stat da yapılamayınca A Milli Takım da kentten uzaklaştı. Son yıllarda Milli Takım; Kayseri, Konya, Antalya ve Eskişehir’in yanı sıra Bursa, Trabzon, Manisa, Adana, Mersin ve Ankara’da gibi şehirlerimizde maçlara çıktı. İzmir bu iller arasında tercih edilen bir şehir olmadı.